Stjäl inte mina anor!

Att lägga ut sin släktforskning på internet är ett fantastiskt sätt att hjälpa andra forskare att hitta uppgifter som de missat, feltolkat eller inte har möjlighet att själv forska fram. Om vi alla delar med oss av våra rön gör vi livet lättare för varandra och får dessutom kontakt med andra som delar vårt intresse. Ett ökat utbyte forskare emellan kan bara gynna forskningen.

Spåra fel
Alla uppgifter man hittar på internet är dock inte korrekta. Det finns fel både på mina sidor och på andras. Här har vi alla en möjlighet att hjälpas åt, så att felaktigheter korrigeras. Men för att det ska fungera måste man noga hålla reda på varifrån ens uppgifter kommer. Fast det räcker inte - man måste också ange källan! Bara då kan ursprunget till ett fel spåras.

Belöna forskarmöda
Ett annat - lika viktigt - skäl till att ange källa är att den som lagt ned ett ofta mycket stort arbete på att forska fram uppgifter naturligtvis ska ha äran av detta. Du vill säkert att andra ska veta att det är just du som har tagit fram unika, svåråtkomliga uppgifter som ingen annan hittat eller uppmärksammat.

Stoppa antjuvarna!
Självklart kan vi ta del av varandras anor och data. Men den som däremot bara masskopierar data och vräker ut i enorma databaser utan att ange några som helst källor saknar all trovärdighet. Inga felaktigheter kan spåras och ingen får veta vem som tagit fram de unika uppgifterna. Dessa anonyma samlingar av namn hjälper inte forskningen framåt, tvärtom!

Hör av dig!
Du som lånar uppgifter får hemskt gärna höra av dig och berätta att du har användning av mina uppgifter. Då blir jag glad och vi har knutit ännu en kontakt i det stora nätverket av forskare.

Kopiera detta
Du får väldigt gärna kopiera denna sida och dessa banners och lägga in på din egen hemsida. Eller så kan du lägga en länk hit. Sprid budskapet! Stoppa fuskarna!

Sidan uppdaterad 5.9 2006 av Mats Karlsson.