Betraktelser 2006-

Här samlar jag betraktelser om forskning, släkten, tiden och livet. Inget pretentiöst, bara några simpla tankar som väckts i samband med min släktforskning. Du som också forskar känner säkert igen dig och har kanske funderat i samma riktning någon gång. Eller tycker du tvärtom? Hör av dig!
 

Betraktelser 2001-2004

Konstruktörer (sep 2006)
Genom att berätta om våra förfäder håller vi dem vid liv. Så resonerade jag här på Släktfrossan våren 2002. Fast är det riktigt sant?
  Först skapas historia. Sedan glöms den bort. I bästa fall kommer någon så småningom och återupptäcker den, väcker den ur sin törnrosasömn. Den analyseras, rekonstrueras och dokumenteras. Eller är det så att den k o n s t r u e r a s... För vad vet vi egentligen om historien?
  Jag berörde detta lite i en tidigare betraktelse. När inget noteras om ett skeende blir det oerhört svårt att rekonstruera. Man får gissa och hitta på, fylla i jättelika hål och skarva ihop berättelsen så gott det går. Men blir historien en sann rekonstruktion eller en falsk konstruktion?
  Är historien summan av alla skriftliga källor? Eller: Är en människa summan av alla skriftliga källor? Går det att förstå en människa som aldrig skrivit eller blivit omskriven? Går det ens att förstå en sksrivande eller omskriven människa som man aldrig träffat? Till en viss gräns kanske, men var går den gränsen?
  Ja, så kan man hålla på och resonera. Plocka bort allt som inte är bombsäkert och bekräftat. Till sist blir inget kvar, bara "Jag släktforskar, alltså finns jag". Kanske är det att gå lite väl långt? Det är nog bäst att backar tillbaka några steg...
  Eftersom vi aldrig kan veta allt om våra förfäder tycker jag det är helt okej att fantisera lite. Historien är en sann konstruktion.
  De berättelser som förs vidare i alla släkter ("Farfars morbror for till Amerika och skalperades av en apache") har kanske alla ett korn av sanning (han for till Amerika) men har bättrats på genom åren (skalperingen). Fast det betyder inte att berättelserna är värdelösa. Tvärtom är de oändligt värdefulla - tänk att det finns förfäder som det fortfarande berättas om!
  Fantisera kring historierna! Jag menar inte att man ska hitta pĆ falska episoder, men försök att sätta dig in i hur människorna hade det. Morbrorn i Amerika var kanske rädd för indianer, hade hört fasansfulla historier. Och så vidare... Det går att föreställa sig hur det var, hur människorna kände. Sätt dig ner i lugn och ro. Blunda så är du igång.
  Handen pĆ hjärtat: Vi släktfrossare, är vi inte egentligen bara konstruktörer?

Betraktelser 2001-2004

Sidan uppdaterad 4.11 2006. © Mats Karlsson