Björnligan

BERÄTTELSEN    gå till Persondata

Förhistorien: Jönssonligan

Släkten Björn härstammar från Per Jönsson, född i Mårdsjö. Han blir så småningom flottarbas i Lunne och far till min farmor Frida Björn. Men det finns en del annat att berätta innan vi kommer dithän.
  Per Jönsson föddes 1856 i Mårdsjö, Dorotea, som ett av 13 barn till smeden och häradsdomaren Jöns Jönsson. Redan som mycket ung visade han prov på sina väldiga kroppskrafter och historien om hur han fick sitt efternamn berättas gärna i min släkt än idag (med vissa variationer). Ungefär så här gick det till:
  Ett lag skogsarbetare var ute på jobb och med fanns av någon anledning bolagsfolk. Det kan också ha varit en jägmästare eller en annan myndighetsperson. Det talas också om ett följe från Stockholm - här skiljer sig berättelserna åt. I vilket fall som helst var också den unge Per Jönsson med, han var väl i 15-årsåldern ungefär. På väg hem måste sällskapet passera en ström som det slagits en spång över i form av en stock.
  Jägmästaren, som har en väl tilltagen kroppshydda, tycker detta ser aningen riskabelt ut och han skräms lite av den strida strömmen. Han vägrar helt enkelt att ge sig ut på spången, trots alla försäkringar och försök till övertalning. Per Jönsson lyfter då resolut upp den förskräckte jägmästaren på sin rygg och bär honom över till andra sidan.
  Händelsen överraskar kanske inte skogshuggarna, som känner till den unge Jönssons krafter, men jägmästaren blir desto mer imponerad. "Du ska inte heta Jönsson! Du ska heta Björn!" deklarerar han och sedan den dagen bar Pelle detta namn.

Kraftkarlen
Per Jönsson Björn var en stor karl, vägde säkert 130 kilo i sin krafts dagar. Om någon var dum och bråkade brukade han sätta sig på vederbörande tills denne sansat sig, berättas det. En annan gång blev det bråk i en skogshuggarkoja och Pelle Björn försökte få stopp på slagsmålet genom att resolut greppa tag kring midjan på den värsta bråkmakaren. Men denne lät sig inte hejdas så lätt, utan kämpade emot rejält. Pelle beslöt sig för att bära ut den frenetiskt krumbuktande vilden ur kojan. Men i dörren blev det stopp när skogshuggaren tog tag i dörrposten och klamrade sig fast. Pelle tog i för allt vad han var värd, ryckte till och fick ut kämpen. Men inte nog med det, hela dörrkarmen rycktes loss på köpet.

- - -

Björnens död
Sommaren 1914 är Pelle Björn och sonen Bror ute och ristar näver i skogen. Plötsligt faller Pelle omkull raklång och sonen tror att han skurit sig. Bror rusar fram och ser att fadern är stendöd av ett slaganfall. Han springer hem för att berätta för mor. Hon hejdar sonen, som står med andan i halsen och försöker få fram det fruktansvärda budskapet. "Du behöver inte säga något. Jag vet vad som hänt, för det kom en gök och satte sig vid kallkällan och gol", säger Märta stilla.
  Pelle Björn är skyldig Kramforsbolaget ganska mycket pengar, det rör sig om någon tusenlapp. Bolaget visar ingen nåd, utan tar torpet ifrån änkan och hennes fem barn, som ställs på bar backe. Bolagsfolk kommer och sätter lås på torpet och lagårdarna. Men folket i bygden skramlar ihop pengar och kan lösa ut torpet och ger det tillbaka till Märta Björn.

Frida Björn
Dottern Frida är en stabil kvinna som tycks ha ärvt sin fars krafter, både mentalt och fysiskt. När Pelle Björn dör får den unga Frida (bara 16 år) dra ett tungt lass och hjälper sin mor Märta att ta ansvar för familjen och de dagliga bestyren. Frida berättar:
  "Då var vi fem syskon hemma. Erik, bror, var äldst och den yngsta 12 år och jag var 16 år. Vi hade ett hemman, fem kor, en stor oxe, en kviga, två kalvar och en treårig häst. Mor var 50 år och jag skulle sköta allt detta f&oum,l;r Erik skulle göra rekryten från oktober till mars. Jag fick köra allt foder från skogsslåtterna och även ved från skogen. Veden hade vi huggit under sommaren. Far var flottningsförman och han hade slutat med flottningen den veckan som han dog. När vi skulle börja slåttern lejde vi lite hjälp, så vi klarade den boskap vi hade första året".
  Men Frida får hjälp av Erik Karlsson, en ung skogshuggare i ett lag som hyr in sig i bryggstugan en vinter och ser hur flickan får slita ont. Så småningom gifter de sig och blir nybyggare i Kronvike och med åren träder hon också fram som en centralgestalt i byn. "Hon var som en krafttant, a'Frida", som någon uttryckt det.

Pelles övriga barn
Pelle Björns näst äldsta dotter Ida Margareta gifte sig med Anders Petter Eliasson Vikström, son till Elias Anton Eliasson Vikström i Backsvedjan. De tillhörde släkten Vikström, som är ännu mer gigantisk än släkten Björn. Anfader är dragonen och rustmästaren Jö:ns Jonsson Vikström från Hammerdal. Han slog sig 1776 ner i Skansnäset men hamnade senare i Rotnäset. Mer om Vikströmmarna finns att läsa under länk till vänster.
  Om övriga barn berättas bland annat följande. Flera av dem var musikaliska och Bror spelade exempelvis dragspel. Ludvig Björn, som bodde i Nyhem mot Avaträsk till, går det många historier om och det mesta kretsar kring jakt och fiske. En gång var Ludde och några andra vid Backsvedjan med en hembränningsapparat i full gång. De blev varnade för att länsman var i antågande. Snabbt som ögat kånkade de upp apparaten i en båt, rodde mitt ut på sjön och hivade den överbord. Detta berättade Ludde för en jaktkamrat, som sedan själv förde historien vidare. "Det var nästan så man blev gråtfärdig", sade jaktkamraten. Ludde med flera rodde senare ut och draggade efter apparaten, men förgäves.
  En annan histora handlar om Yngve Björn, som var ute på fiskfänge med sina tvillingsöner. Pojkarna hade fiskekort, men inte Yngve. Plötsligt dök "fiskepolisen" upp, varvid grabbarna genast satte upp en väldig fart och stack därifrån. När de till sist blev upphunna förklarade de med andan i halsen att de hade kort, och bevisade detta. Under tiden hann Yngve samla ihop fiskegrejerna och försvinna från brottsplatsen.
  Ludvig Björn jobbade bland annat på sågen Inlandsträ, som låg på Långön. Den ägdes av Thorvald Sundström, Jeja Sundströms farfar. Min farfar Oskar Karlsson gjorde en hel del affärer med Inlandsträ när han byggde sitt eget och andras hus.

Denna sida fylls ständigt på med nya berättelser efter hand. Alla bidrag tas tacksamt emot, skicka gärna ett mail !

Uppgifter från Morgan Björn i Kronlunne, Birgitta Samuelsson i Hyltebruk och Birger Lundqvist i Rörström. Tack!

Fortsättning: Krönikan om Kronvike

 
Persondata
 
Klicka på bilderna nedan så får du se dem i större format.
 

Karta över Kronlunne.
Karta över bygden


Per Jönsson Björn.


Märta Björn.


Edvin Björn.


Ludvig Björn (t.h.) med arbetskamraterna August Sahlman, Jonas Vilhelm, "Lapp-Jonas" Andersson på Inlandsträ i Rörström.


Inlandsträs aktie.

Foton från Valågården, Hoting. Tack!

 

Släkten Vikström
Del av släkten Lif

 
Krönikan om Kronvike

Sidan uppdaterad 23.6 2003 av Mats Karlsson.