2 4 - t i m m a r s   p å   s k i d o r   1 9 8 5

24-timmar på skidor var i början/mitten av 1980-talet en populär tävling och för oss på radion vinterns höjdpunkt med långa OB-sändningar. 1985 brakade en av televerkets (nuvarande Telia) dataväxlar (då en nymodighet) ihop under första kvällens sändning från I4 (då ett regemente). "Peter och Roland" berättar i Röster i Radio Ryd nr 4 (ordagrant återgivet):

Regementets vaktbefäl var oss hela tiden behjälpliga erbjöd oss nu i denna svåra stund sin speciella säkerhetstelefon som skulle användas om växeln bröt samman osv. Roland och Per Cronholm tackar ja och börjar tålmodigt kl. 01.30 hänga upp en ledning mellan Vakt och sändningsvagn. När det var halvklart kommer vakten springande "Telefonen är död".
  Kan inte vara möjligt tänkte vi men efter många turer och testande bekräfar televerket när vi ringer att "abonemanget har upphört på abonentens begäran" (någon hade begått ett misstag). Vid denna tidpunkt klockan fyra på morgonen visste vi med säkerhet att det inte fanns någon direkttelefon på regementet som kunde användas. Det var inte mycket mer än att åka hem för att sova, kanske kunde personalen under morgontimmarna "lite snabbt" snöra upp en direktförbindelse åt oss ? .....eller skulle vi ställa in hela sändningen ?
  På hemvägen åkte en bedrövad R.P. i sakta fart (10 km/t) runt militärområdet, letande efter telefonjack. Där fanns FRO:s klubbstuga nja, RiL otänkbart, ICA nej, Musketörsgatan: "Här bor ju Radio Ryd-entusiasten Lars Berggvist". Det kan gå att dra en ledning från I4 ända hit till Lasse om han nu går med på att vara utan telefon under helgen?Ledningssträcka 800 m till Musketörsgatan verkade inte allt fr svår.
  Efter en timmes sömn hemma var det dags att klä på sig för utomhusarbete. När ledningsrullarna, snörena och annan material hade lastats i bilen var klockan rimligt mycket på morgonkvisten för att ringa Lasse och fråga i "Hrm... kan Du tänka Dig att..." Allt stod ju på spel och det gick fr sig.
Nu gällde det bara att rulla ut ledningen också.
  Cirka 10.35, tjugo minuter försenade, var vi i luften. Skönt och sändningskvaliteten var mycket god. Friden varade dock bara en timme för då blev det avbrott på sändningen. Tut tut inte bara i lur utan ut över hela stan. Efter ett andra avbrott kl 13.10 avhjälptes felen med en drastisk åtgärd.
  Hypotesen löd: Minsta lilla avbrott på ledningen mellan sändningsvagn och Lasses telefonjack resulterar i att telefonstationen "tappar tråden". Därför sattes en extra linjehållning in med krokodilklämmor direkt på ledningen i snödrivan under Lasses balkong. Efter dessa missöden fungerade förbindelsen under de kvarvarande 26 timmar vi sände.

The Radio Ryd Story

Sidan uppdaterad 18.9 2001. © Mats Karlsson