Dammsugare : Topplistan

Konditorierna, kaféerna och andra köpställen i denna lista är inte speciellt utvalda, utan slumpen har styrt. Jag är hopplöst inkonsekvent - försöker bedöma bara dammsugarna, men tar ibland hänsyn till trivsel och andra ovidkommande detaljer. Sånt är livet.
Där det står (omtest) har rullarna förändrats markant sedan testet före.
Rullarna har provats under en lång tidsperiod, vilket betyder att jag inte har koll på alla ägarbyten. Det är inte ens säkert att alla dessa ställen finns kvar.
Om bara gatuadress anges ligger fiket i Stockholm.


= Bäst!

Swenströmska stenugnsbageriet, Karlstad
En snyggt snett skuren rulle med choklad enbart på kortsidorna. Mjuk skön fyllning och en perfekt mängd punsch. En ren njutning, liksom bakelserna i det lyxigt fullmatade sortimentet. Imponerande!


= Minnesvärd...

Strandbergs café, Svenstavik
En fantastisk rulle! Mjuk och saftig med väl avvägd punschsmak. Plus det lilla extra i form av en marsipankant som skurits i vågform. Kan inte bli bättre! Köpte två...

Rådhuskonditoriet, Lidköping
Underbart! En fulländad rulle, i denna finfina kaféstad. Tog kondiset i det gamla rådhuset som nödlösning när klassiska Garström var stängt. Fast det kan knappast vara bättre där! Fin rulle med sned choklad i ändarna, och framför allt len och otroligt god fyllning som smälter i munnen. Smakar punsch som det ska, och dessutom en liten aning av choklad. Utan att det blir pralin av det hela.

Wienerkonditoriet, Uddevalla
Ujuj! Sicken rulle. I stort sett fulländad: Lagom stor, inte så dyr, fin. Inuti ljus fyllning med gott om punsch. Mer kan man inte begära. Att den vore lite lite saftigare, kanske. Men det skulle vara det enda ynka lilla då. Bravo, Uddevalla!

Nya konditoriet, Umeå
Absolut toppklass! En lagom liten, saftig rulle med sting i smaken. Mycket choklad i fyllningen, men inte överdrivet. Fin balans och härlig konsistens. Tack Karl- Einar för att du skickade den med posten! Ha ha!

Eders konditori, Barnhusgatan
Stora och billiga, mycket sugare för pengarna! Det är också en mycket god rulle, i klass med Systrarna Anderssons. Ljus fyllning, mycket arrak, lite smörkräm, len fyllning. Fantastisk!

Johnséns konditori, Göteborg
En gigantisk rulle med saftig, mörk fyllning. Mycket intressant kryddig (kanel?) och punschig smak med ett stänk av citrus. Toppen!

Johnsén, Göteborg
Fantastisk rulle, inhandlad i Johnséns originalbutik i Vasastan. Toppen på alla sätt och vis!

Nilssons bageri, Trosa
Mums!! En fantastisk rulle med ljus fyllning, ovanligt nog med havregryn i. Fast inte så mycket. Annars gjord enligt konstens alla regler. Gott hantverk, rätt igenom!

Café Husaren, Göteborg
Stor och saftig med mörk fyllning, smakar som Johnséns rulle. Är det samma?

Lilla mamsens hembageri, Lilla Essingen
Finfina rullar i flera kulörer, och ingen av dem grön! Och de smakar precis om de ska, mycket punsch men utan överdrifter. Toppen!

Gateau, Gallerian
Mmmmm! Liten fin rulle med diagonala kanter på chokladdoppet. Mjuk fyllning och väl avvägd smak. Mer kan man knappast begära.

Holmgrens konditori, Kalmar 4.3
Saftig härlig rulle med ljus fyllning, massor av punschsmak och tunn marsipan. Smälter i munnen! Mmmm...

Jerkstrands konditori, Göteborg
Ännu en stor, saftig dammsugare från Göteborg! En specialitet? Den är mjuk och mörk inuti, med mycket punsch. Smaskens!

Triller mat & bröd, Bergsbrunna, Uppsala
En saftig fin liten rulle (nedbantad från tidigare grotesk storlek, gudskelov) med mörk fyllning. Kakao i smeten, plus smulor enligt den klassiska principen. God punschsmak och väl avvägd balans!

Håkans döttrar, Hallstahammar
Wow! Årets juldammsugare! Inte bara asläckert vit- och rödrandig, utan även saftigt med suverän punschsmak. Döttrarna har gjort det igen!

Siesta, Visby
2) Sockerbagaren Claes har utvecklat rullarna och bakar nu en speciell kaka bara för dem! Det är snäppet vassare och ett steg upp i elitklass. En len fylllning som smälter i munnen och en perfekt avvägning av smaker.
1) Dammsugare av modell något större. Fyllningen är en ganska len och smarrig röra av kaksmulor, smörkräm och arrak. Enkelt och busgott!

Brynolf Bagare, Västerås
2) Man hade trott att den skära rullen skulle vara identisk, så när som på färgen (och att chokladen var "sned" i kanterna), men där bedrog man sig! Marsipanen var tjockare och då blev rullen alldeles för söt. Tre poäng.
1) En liten, liten fin rulle. Större behöver de inte vara, det är ju insidan som räknas... Och den är jättegod, med ljus, mjuk fyllning som smakar god punsch. Bäst i Västerås!

Kumlins konditori, Nyköping
En stor fin rulle med njuk mörk fyllning. Full av punsch! Helt enkelt kalas!!

Systrarnas Café, Märsta
En liten fin rulle med len, mörk fyllning. Smörkräm mellan fyllning och hölje. Smakar massor av punsch. Föredömligt!

Systrarna Anderssons hembageri, Birkagatan-Karlbergsvägen (omtest)
En rejäl rulle med tjock marsipan. Ljus fyllning med kaksmulor och smörkräm, mjuk och len konsistens. Stället heter numera Bageri Borg (maj 2015), se detta.

Stuvsta Konditori, Stuvsta
En stor, fin och mycket smakrik rulle. Chokladränder ringlade på marsipanen ger ett fint första intryck, som bekräftas av den smaskiga fyllningen. Den är mörk och krämig med mycket punschsmak, snudd på lite för mycket. Mums!

Baronens bageri, Mälarhöjden
En underbar liten rulle med tunn marsipan kring en mjuk, len och mörk fyllning som nästan smälter i munnen. Väbalanserad smak av punsch ger toppbetyget. Tack Frippe, dammsugarprinsen, för tipset!
Dessvärre tycks bageriet ha upphört (noterat i maj 2015).

Baronens döttrar, Östermalmshallen
En nästan groteskt stor skapelse! Som en mindre kanelbulle, den absolut största rulle jag sett (april 2006). Den mättar som en hel lunch! Bakad av Systrarna Andersson och fantastiskt god. Men boden har slagit igen sedan mitt test.

Högberga konditori, Lidingö
En fin rulle med mycket choklad i ändarna, mjuk ljus fyllning med lagom mycket punschsmak. Perfekt balans, med andra ord. Mmmm!

Sultans konditori, Katrineholm
Nummer 200! Känns skönt att det vart en fempoängare. Liten och fin med väl balanserad ljus fyllning. Smakar mycket punsch men inte för mycket. Dessutom prisvärd. Nice!

Söderbergs bageri, Telefonplan
Feb 13: Ny ägare, rullar! Jippi!
Juli 08: Ny ägare inga rullar. Snyft!
3) Test med nya ägarens rullar. Rätt balans mellan de olika smakerna och ingredienserna. Perfekt, helt enkelt!
2) Andra testet: mer traditionell rulle med ljus, len fyllning och angenäm arrakssmak. Betyget kvarstår.
1) Mycket gott! En lätt kryddig fläkt av kanske nejlika anas. Bagaren Lasse har i ett anfall av experimentlusta tillsatt lite pepparkaksdeg. Fortsätt experimentera!

Schelins konditori, Sala
Himmel, vilken jätte! Helt klart Västmanlands största och den ger Brynolf bagare stenhård konkurrens om landskapets bästa. Grövre får man leta efter, men som tur är var den inte så lång. Ändå räcker halva gott och väl för en fika... Lila marsipan och mörk fyllning med mycket fin punschsmak. Toppen!

Wasa hembageri, Linköping
En fin, ganska lång rulle med väl avvägd smak. Punschen framträder tydligt, men inte förmycket.

SoFo hembageri, Folkungagatan
En klassisk rulle med ljus fyllning, sockarkaka indränkt i lagom mycket punsch. Bra storlek ocksä, inte för mycket av det goda. Gott hantverk!

Konditori Mitt i smeten, Smedjebacken
En jättefin stor rulle med gul marsipan. Mjuk och saftig ljus fyllning med god smak av arrak. Kanske är detta undantaget som bekräftar regeln: En dalarulle med punsch! En sann njutning.

Vete-Katten, Kungsgatan
Ett klassiskt kafé men dammsugarna är långt ifrån traditionella, så fundamentalister göre sig icke besvär. Här har dom hallon- och aprikossylt i fyllningen! Resultatet blir helläckert. Toppklass.
Dessvärre upptäckte jag våren 2015 att de inte längre har rullar. Fy katten!

Nyfiket, Mjölby
Stor rulle med ljus fyllning av sockerkaka, Tydlig punschsmak, inte så söt. Vad mer kan man begära?

Konditori Finess, Ljusdal
En jättefin liten knubbis. Kort och bastant med ljus och len fyllning. Väl avvägd arrakssmak. Mums!

Konditori Askelyckan, Växjö
En rulle med stuns! Det är något mycket ovanligt med denna rulle. Den smakar lite blommigt, vilket inte behöver vara något plus. Men här är det så. Sakta inser jag hemligheten: Fyllningen har en touch av päron. Wow!

Gutebollen, Visby
Kalas! Bästa grossistrullen hittills! Hästlängder före Delicato och de andra. En liten rulle med saftig fyllning och finfin punschsmak. Tunn marsipan. Hurra!

Sergelbageriet, Sergels torg
Mörk, saftig fyllning med fin punschsmak som sitter i länge! Bara ett minus: priset 24 kronor.

Trattens hembageri, Södertälje
Mjuk, ljus fyllning med god punschsmak.

Sofia Löfgrens rullar, Borgåsund
Min systerdotter konditorstudenten gör jättesmaskiga dammsugare, små: och långsmala med lite blommig smak. Det visar sig bero på att hon smaksatt marsipanen med päron! Mumsmums helt enkelt!

Stenmans Konditori, Vilhelmina
Ljus, len fyllning med väl avvägd punschsmak.

Konditori Midsommar, Midsommarkransen
Fin rulle med mörkt chokladdopp och ljus fyllning. Fyllig arrakssmak ger det höga betyget.

Bullboden, Klintehamn
En lång, punschig sak. Mörk och ganska mastig fyllning. Kanske lite mörk choklad i smaken, kanske inte. Smarrig!

Café Capuccino, Uppsala
En väl tilltagen rulle med ljus fyllning, svagt rosa i färgen. Det smakar mycket punsch och så lite blommigt. Jättegott! Bakad av Skuttungebagarn.

Bageriet Kringlan, Linnégatan
Utseendet är inget märkvärdigt, men innanmätet är ju det som räknas. Här är det ljus, lite grynig fyllning med en gnutta hallonsylt. Första kombinationen ljus fyllning-sylt, faktiskt. Arrakssmaken sällsynt påtaglig.

Kardemumma, Täby kyrkby

Härliga fina rullar med punschsting. Ljus fyllning, len och saftig. Toppen!

Nya konditoriet, Bollnäs
Mjuk och len är denna lilla rulles ljusa fyllning. Punschsmaken är framträdande men inte dominerande, en perfekt avvägning!

Konsum Värmland
Jättelik sak som bör delas på två! Mycket choklad i ändarna, bara en liten grön strimma syns mellan. Ljus len fyllning som smakar massor av punsch. Köpt på Konsum i Lysvik. Finemang!

Konditori Santa Fé, Kärrtorp
1) Ny regi och toppenrullar, uppgradering från 4 till 5 i betyg! Lagom stor rulle med slät och fin fyllning, och fin smak av arrak. Precis som det ska vara!
2) Mörk, smetig fyllning, som en kladdkaka ungefär. Jättegod, men det var faktiskt lite för mycket punschsmak för en femma. Kanske i sötaste laget också.

Hälls konditori, Örebro
En otroligt liten rulle, den i särklass minsta jag testat (nov 10): ca 4 x 1 cm. Rosa marsipan och bra balans mellan smakerna. Tydlig punscharom men inte för söt. Fin konsistens. Köpte två som tur var.

Knut Jöns, Båstad
Snygg orange halloweenrulle med mörk fyllning och tydlig punschsmak, väl avvägd. Klassiskt god!

Tammerfors Konditori, Enköping 19.9
2) Omtest 2019. En fin och rulle med spritsade chokladränder på och len fyllning med utsökt balanserad smak.
1) En upprättelse för Enköping! En lång, slank rulle med mjuk, mörk fyllning. Det hade varit ännu bättre med lite mer punsch inuti, men gott i alla fall.

Konditori Bananza, Ringvägen
En fin liten sak, vackert dekorerad med tunna chokladstrimmor över marsipanen. Mjuk, mörk fyllning med smörkräm mellan marsipan och inanmäte, fin smak av punsch. Vad mer kan man begära?

Stinas bageri, Frejgatan
2) Samma fast med orange marsipan och apelsin i fyllningen. Mums!
1) Saftiga och stora med fyllig chokladsmak. Jag anar att bagaren använt mörk lyxchoklad, åtminstone smakar det så. Faktiskt inte illa.

Ljungdahls konditori, Alingsås
Äntligen! Nu fick jag testa dammsugare i konditoristaden Alingsås. Ett kort stopp med tågbyte gjorde det inte möjligt att utforska ortens hela utbud, men Ljngdahls rulle står sig mycket väl! Bra punschsmak, lätt och len att tugga.
En liten fin vit marsipanblomma på de rosa och lila rullarna är ett klart plus! (se bild)

Konditori Napoleon, Jönköping (omtest)
Liten rulle med ljus fyllning. Lite blommig smak men tydlig punsch. Mums!

Café Linné, Uppsala (omtest)
2) Oj! Här har man minsann spottat upp sig rejält! Det var länge sen jag åt en dammsugare här. Nu är de tvärtom mot förut: generöst tilltagna med tydlig punschsmak. Bra balans i smakerna, inte för söt. Bravo!
1) Liten och anonym. Mörk fyllning helt utan punschsmak, tyvärr.

Gröna stugan, Sundbyberg
Gula men smakar som rullarna från Stinas. Smaskens alltså. Bakas av "ett familjebageri på stan".

Nockes café, Skara
Kul! Lite nyskapande i all sin enkelhet. En smäcker rulle med choklad enbart på kortändarna. Det speciella är konsistensen, som är halvtorr och liknar chokladmousse. Torr mousse. Inte så tokigt alls, det fattas bara en liten gnutta mer punsch.

Delselius konditori, Gustavsberg
En fin liten sak med rosa marispan och ett rosa hjörta av kristyr som extra piff. Oh so god! Mycket punsch, plus en touch av kanel som förhöjer upplevelsen. Alldeles lagom mycket, så det inte tar överhanden. Ett gott hantverk!

Konditori Princess, Lidingö
2) Fin rulle där chokladen täcker enbart kortsidorna. Ljus fyllning med väl balanserad punschsmak. 1) Dessutom gör konditoriet - specialiserat på praliner - en variant kallad "champagnekork" där marsipanen täcks med nougat. Sedan doppas den i sin tur till hälften i choklad. Intressant, men nog blir det lite för mycket godis över det hela. 3 p för den varianten.

Spaaks konditori, Tumba
En fin klassisk dammsugare, som de kallar "Grön rulle" av nån anledning. Bra punschsmak, konsistens och allt. Toppen!

Åbagarn, Heby
En saftig sak med ljus fyllning, smakar mycket punsch. Kallas "trådrulle". Kalas!

Åsa hembageri, Åsa
Stora präktiga rullar med snudd på kubisk form. Saftiga, smakrika med lagom mycket punsch. Nästan lite för stora och aningen söta pga tjock marsipan. Men charmen vinner och det blir fem pöng!

Systrarna Ericssons, Västerås
En fin liten rulle. Inte stor men väl avvägda smaker. Mycket arrak, men inte överdrivet. Ljus, len fyllning.

Billströms konditori, Folkungagatan
Punschrulle som verkligen gör skäl för namnet. Arrakssmaken är den mest framträdande som hittills registrerats (mars 2005). Dessutom len fyllning och tjock marsipan.


= Smaskens!

Chokladfabriken, Regeringsgatan
En riktig liten läckerbit! Det här är en pralin och inget annat, så det är tveksamt om den borde vara med egentligen. Inte heller innehåller den en endaste gnutta punsch! I stället har de haft i rom... Det är jättegott, även om denna rulle verkligen tänjer på gränserna. Men chokladkrämen inuti är sååå smaskig att det måste bli fyra poäng. Med punsch hade femman varit solklar!

Borgs bageri, Gullmarsplan
Mörk fyllning med lite blommig smak (en touch av hallonsylt), lätt punschig. God! Stor! Lite mer pusch så hade femman varit klar.

Lido, Gävle
En fin rulle, med snett skurna kortändar, som man gör i dessa trakter ibland. Gott smakar den också, som tur är. För detta är den dyraste rule jag ätit (juni 2015): hutlösa 35 kronor! Fy skäms, Lido!!

Wedemarks, Östersund (omtest)
2) Nähä. Ingen kaffeböna i den här gången. Smaken lite mer anonym. Så synd. Visst är den god, men tyvärr inte lika vass längre. Här halkar det anrika fiket en bra bit ner.
1) Nyskapande! Fräckt! Gott! Kanske inte den allra godaste, men något utöver det vanliga. Formen är djärv, en liten men raffinerad utveckling av rullen. Den är elegant långsmal med oväntad midja på mitten och snits på chokladdoppet (se bild). Mitt inuti den stora överraskningen: en liten chokladböna!

Boulevard Conditori, Sundbyberg
En stor, saftig rulle med mörk fyllning. Och då menar jag mörk. Innehåller massor av choklad, av smak och färg att döma. Solklar femma om den bara hade smakat lite mer punsch!

Signes konditori,Vallberga
Ännu en orange haloweenrulle. Smakar fint, inte minst efter en längre promenad i gråkallt väder på oändlig banvall...

Danska wienerbageriet, Kalmar
En fin liten rulle, alldeles lagom i storlek. Ljus fyllning på anslag. Jättegod, välbalanserad smak. En anings mer punsch och lite tunnare marsipan så hade det biltt en femma.

Slottscaféet, Ulriksdal
En fin stor rulle, jättegod och allt. En gnutta hallonsylt i fyllningen, men inte mer än att man bara anar den och känner en kärna då och då. Men men. Tyvärr ingen punsch! Annars hade femman varit given.

Hagatälten, Solna 28.8
En lustig gul sak, som är lita bred som hög och läggs på fatet med den chokladdoppade kortänden upp. Gott hantverk enligt konstens alla regler i övrigt. Fint!

Jalles bageri, Dalagatan-Vanadisvägen
En liten fin dammsugare utan pretentioner. Mycket saftig fyllning med en aning kakao. En mumsig munsbit med glad eftersmak. Något för söt och för lite arrak för fem poäng, men det var nära...

Gööks bageri, Falkenberg
En liten knubbig sak, bara lite drygt hälften så lång som standardstorleken (om nån sån nu finns). Man kan även glädja sig åt räfflad marsipan och ett nästan fyrkantigt tvärsnitt. Gul till påsk, men köpte också en grön som var lika god. Mörk fyllning med fin punschsmak. En kul liten munsbit!

Citykonditoriet, Adolf Fredriks kyrkogata
En finfin rulle som dock inte riktigt når de extravaganta kvalitéer som krävs för en femma.

Café Hanis, Mölndal
En stor läcker rulle, gott hantverk. Bakas av Åhlströms i stan.

Kaffestugan, Rönninge
Stor, fin och god rulle, klassiskt hantverk enligt konstens alla regler. Mums! Ett plus för trefärgad marsipan (grön, gul och orange i fin mosaik, en trevlig påskvariant.

Hamncaféet, Nynäshamn
En gigantisk rulle som smakar jättegott. Inget att klaga på, utom tyvärr storleken. Det blir alldeles för sött att äta hela, vilket väl är tanken att man ska göra. Så synd!

Kafé Condis, Luleå
En fin liten rulle, mycket välgjord och god. Snudd på fem poäng, men fyllningen var i kletigaste laget.

Axelssons konditori, Herrljunga
En lagom stor rulle med mörk, lite torr (inte gammal) men angenäm fyllning. Intressant konsistens och fin balans i smaken.

Café Fresh, Skärholmens centrum
En ganska stor rulle som smakar bra med tydlig punsch, men tyvärr lite för torr i fyllningen. Synd.

Görans konditori, Dorotea
Prydlig liiten rulle med mörk fyllning och god punschsmak. Kanske aningen för mycket smör, men gott!

Kafé Kringlan, Linnégatan
En mycket proper och välformad rulle. Något torr konsistens, men den ska vara så. Ovanligt, liksom den tydliga citrussmaken. Mycket intressant och lyckat! Hade det bara smakat lite punsch skulle femman ha varit given. Lång rulle med ganska ljus choklad, också lite ovanligt. Spännande!

Konditori Castello, Huddinge Centrum
En gigantisk rulle som egentligen bara har en sak emot sig: storleken. Det blir för mycket helt enkelt. Den mörka fyllningen är jättegod med hallonsylt och allt, smakar punsch. Men den är samtidigt otroligt kompakt, klistrar sig fast i gommen. Om man är två som delar är den utmärkt.

Konditori Cecilia, Laholm
God orange halloweendammsugare på mysigt fik. Bra smak utan extravaganser.

Café Chateau, Ringen, Ringvägen
Kompakt och komplex. Stor är den inte, men intressant. Kompakt, mastig, spännande. Tjock marsipan, mycket chokladdopp och mörkt brun fyllning med både kakao och hallonsylt. Lite saftigare och det hade blitt fem poäng.

K-märkt 19.9
K-märkt finns på flera ställen, jag testade rullen i Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan. Rullen är en liten pralin med mycket krömig fyllning och utpröglad punschsmak. Jättegod!

Lundbergs konditori, Gröndal (omtest)
4) Vanlig rulle nu också testad. Jättegod med mörk saftig, fyllning. Men tyvärr är punschsmaken tämligen obefintlig. Annars hade femman varit solklar!
3) Nya ägare. Lakrits i stället för marispan, mint istf punsch. Men så gott!! Hade det varit punsch skulle femman varit given. Men nu är det ju ingen punschrulle och nånstans måste man dra en gräns...
2) Hu! Rosa rullar, fyllda med havrebollsmassa. Inte alls lyckat. Kallas inte heller dammsugare, enligt bagaren.
1) Efter en tids elände är rullarna åter goda, men inte i riktig toppklass som förr. Ljus fyllning med fin, mjuk konsistens, men dessvärre för lite punsch.

Konditori Vasa, Örebro
En fin rulle med röd marsipan, julen till ära. Lite extra piffig med räfflad marsipan också. Och den smakar gott! Innehåller de klassiska ingredienserna: lite anslag, lite smördeg, lite smulor. Plus både punsch och arrak, som ger stuns i smaken. Kanske lite för mycket smak, rent av.

Konditori Norrgatt, Visby
Nära fem poäng. Mycket framträdande punschsmak! Hade den inpyrda, varsamt restaurerade miljön bakats in i betyget hade femman varit klockren!

Årsta konditori, Årsta
En dammsugare med det lilla extra: tre tunna strimmor choklad som ritats diagonalt över mittpartiet! Fräckt och nyskapande i all anspråkslöshet. Smakar dessutom bra. En stor eloge för att även tretåren ingår i kaffepriset!

Hurry Curry, Hötorget
Fantastiskt! Den pigga indiska restaurangen lanserar något helt nytt - randiga rullar!!! Otroligt inbjudande färger (kolla bild), helt i stil med utbudet i Indiska-butiken som restaurangen hör ihop med. Fyllningen är mörk och mycket kompakt. Men lite mer curry, förlåtpunsch, hade inte skadat. Bakas av systrarna Voltaire.

Frösöbageriet, Östersund
Inköpt i en trevlig liten paviljong i Badhusparken. Ser bra ut, smakar gott med fin punschsmak.

Sultans café, Katrineholm
En mycket trevlig upplevelse. Fyllningen är förbluffande slät och len. Toppklass helt enkelt - frånsett den inte helt oväsentliga detaljen att det saknas arrak. Mer punsch och det hade blivit en klockren femma.

Lanemo, Linköping
Fin, lagom stor rulle. En ätt touch av kanel i smaken är ett klart plus. Tyvärr saknas en gnutta punsch för att högsta betyget skulle bli aktuellt. Synd.

Tösse konditori, Norrtälje
En skapligt stor rulle med allt som ska vara i: mjuk mörk fyllning, lagom med punsch och inte för mycket marsipan runtikring. Ändå saknas pricken över i.

Konditori Lido, Gävle
Jättegod dammsugare med mörk fyllning, saftig men inte kletig. God punschsmak och räfflad marsipan.

Nya konditoriet, Köping
En fin dammsugare med mörk fyllning. De första tuggorna smakar fem poäng, men den håller inte riktigt i längden. Sen blir det lite väl mycket havregryn, tyvärr. Kanske en aning för mycket smör också.

Konditori Kringlan, Hammarby sjöstad
Ganska stor rulle med mörk, saftig fyllning med något krispigt, kanske kaksmulor. En gnutta sylt förhöjer upplevelsen.

Wienercaféet, Ronneby brunn
Ljus, len fyllning med mycket fin arrakssmak. Annars inte mycket att orda om. Rullarna bakas av "Kontan på stan".

Borgs bageri, Trollbäcken
God rulle med hallonsylt i fyllningen. Kunde ha fått ännu högre betyg om den bara hade smakat lite mer punsch.

Finess konditori, Brommaplan
2) Julrullen är något kortare men smakar annars precis som den gröna.
1) En riktig baddare till rulle, både grov och lång. Mörk saftig fyllning, gjord på sockerkaka. Lätt arrakssmak, kunde ha varit något kraftigare. Gott i alla fall.

Linds konditori, Linköping
En lång, smal sak. Inget märkvärdigt men len, ljus fyllning och fin balans i smakerna. Det räcker ganska långt.

Café Väster, Malmö
En riktig knubbis, nästan bredare än lång. Rullen är också riktigt god med mörk saftig fyllning. Något fruktigt anas bland ingredienserna, kanske även en gnutta kanel. Mums!

Oscars Conditori, Narvavägen
Nätt liten rulle med mörk, len fyllning. Smaken är aningen blommig (sylt?), men punschen märks dessvärre knappt. Bakas av "Kringlan på Lidingö".

Pallas konditori, Vällingby
En stadig sak. Bastant mörk fyllning och arrak med sting. Lite kletig så att den nästan fastnar i gommen. Ett fint hantverk som hade fått fem poäng om man snitsat till det lite.

Piperbagarn, Pipersgatan
Liten nätt sak med mörk fyllning och bra balans mellan sötma och arrak. Mjuk och len konsistens.

Coop Extra, Sala
Ja, Konsum kan faktiskt få till det. Denna lösviktsrulle är stor, fyllig och god. Fin mörk fyllning med balanserad arrakssmak, tjock marsipan och smörkräm däremellan. Okänt var den bakas.

Centralbageriet, Gävle
Fin rulle med ljus fyllning, men dessvärre bara en mycket svag aning av punsch, Lite mer arrak och det hade blivit en femma. Tråkigt.

Ritorno, vid Vasaparken (omtest)
2) Jippi! Nu gör fiket egna dammsugare. Till jul med vitt eller rött hölje. Lagom stora med ganska tjock, men inte för tjock, marsipan. Mörk fyllning med bland annat lite havregryn. Smakar jättegott, men tyvärr inte punsch. Synd, för då hade det blitt en femma.
1) En god dammsugare utan extravaganta kvalitéer. Trevlig miljö som skulle kunna ge pluspoäng om det vore helhetsupplevelsen och inte bara dammsugaren som betygsattes. Bakas av Vivels.

Bästa bageriet, Swedenborgsgatan
Ett namn som skapar vissa förväntningar. Dammsugaren är mycket fin, ganska lång med tigerränder i choklad som extra finess. Den mörka fyllningen är god med tydlig arrakssmak. Men bäst? Nej.

Bageriet Kejsarkronan, Norrtullsgatan
Detta bageri har också ett namn som förpliktigar. Rullen är en knubbig liten rackare, nästan lika tjock som kort, smakar bra men infriar inte förväntningarna. Fyllningen mörk och saftig, marsipanen tjock. Formen är nästan kubisk.

Hanis bageri och konditori, Göteborg
Mörk kompakt fyllning med fin punschsmak. Tyvärr något torr i konsistensen, men annars bra.

Älvsjö konditori & bageri, Älvsjö
En ganska snäll dammsugare med mycket saftig fyllning och bara en försiktig antydan till arrakssmak. Mer punsch och betyget hade blivit högre. Barnvänlig, trevlig, god. (Kondiset finns inte längre kvar)

Thelins, S:t Eriksgatan
Ungefär samma ingredienser som rullen på Siesta, men inte samma smak och konsistens. Denna är mindre kletig och smakar mindre punsch, nästan inte alls. Fast marsipanen är kalas!

Huvudsta Café, Solna
Ännu en jätterulle. En tillfällig trend (april 2008), eller evolutionen? Den är i alla fall himla god. Mörk, saftig fyllning med bra punschsmak. Bakas av "eget bageri".

Wirströms café, Härnösand
Den mörkaste fyllning jag hittills (juni 2006) sett! Som en brownie inlindad i marsipan (ett trevligt naggat hölje). God punschsmak.

Borgs bageri, Birkagatan-Karlbergsvägen
En fin rulle med fräsch smak, lite hallonsylt minsann. God men det saknas det lilla extra... punsch närmare bestämt. Och så är den kanske lite bastant. Inte en munsbit, utan ganska mättande.

Tidermans konditori, Södertälje
En av de saftigaste dammsugare jag ätit! Den är också stor, men inte mastig. Arrakssmaken tydlig och smulorna i smeten framträdande. Det är en lätt grynig massa snarare än slät och/eller kladdig. Nära fem poäng!

Vurma, Gästrikegatan
Liten men naggande god är denna dammsugare från Vurma, där Thomas di Leva brukar (brukade?) käka lunch. Fyllningen är saftig och len, smaken en balanserad blandning av punsch (snarare flagg än arraks) och mörk choklad.

Nytorgs hembageri, Nytorgsgatan
Ljus choklad på ändarna, det är lite ovanligt! Inkråmet smakar en aning kaffe, kanske. Dock inte tillräckligt spännande för att motivera mer än en svag fyra.

Emma-Britas café, Börtnan
En trevlig bekantskap. Ganska tjock, illgrön marsipan med en liten rödlila marsipanblomma i ena kanten. Fyllningen bastant och lite väl smörtung. Egentligen en trepoängare, men jag måste höja eftersom det är så coolt att det över huvud taget finns ett kafé i Börtnan - och som gör egna punschrullar. Lysande!

Riksdagens kafé, Riksdagshuset
Gott! Ljus lite grynig massa med fin arrakssmak. Bakas av Vivels..

Skåres konditori, Växjö
Traditionell rulle med mörk fyllning och bra punschsmak. Lagom liten. Ett gott hantverk men inget som sticker ut.

Annikas hembageri, Odengatan
En ganska stor, ganska ordinär rulle. God men inget utöver det vanliga.

Café Bravo, Liljeholmens centrum
Tjock marsipan och chokladsmarrig fyllning. Ingen ortodox rulle men mumsig ändå. Bakas av kafékedjan, enligt ung kassörska.

Kalaskransen, Midsommarkransen
3) Nya ägare! Rullen otroligt liten, nästan mindre än Godbitens munsbitar. Men proportionerna mellan marsipan och fyllning är bättre. Tyvärr lite för anonym smak på den mörka fyllningen, men ändå ett lyft jämfört med tidigare.
2) Ett läckert experiment med flerfärgad marsipan i lila, orange, röda och skära strimmor måste lovordas. Däremot var smaken konstig och stark. 2 p.
1) En riktig knubbis, lika bred som lång. Tjockt marsipanhölje och innanför saftig mörk fyllning med lätt arrakssmak.

Gammelstads konditori & Café, Luleå
En ganska stor rulle med fin smak, men inga extravaganser. Ett gott hantverk, det är bra det.

Coop, Fruängen
En till Coopbutik som bakar själva, men till skillnad från Scheelegatan (se långt ner) gör man det bra! En tjock, knubbig rulle (136 gram!!!) med ljus, len fyllning och lagom mycket arrak i smaken. Toppen!

Törners konditori, Östersund (omtest)
Ett klassiskt 50-talsfik på Storgatan. Vid omtestet hade de inte bara rensat ut all hemsk 80-talskitsch, de hade också fått till snitsen på dammsugarna, Riktigt bra!

Old Town Cafe, Västerlånggatan
En jätterulle, full med maffig mörk fyllning. Det blir inte sämre av att smaken är fin med tillräcklig dos arrak. Okänt var den bakas.

Café Spisringen, Drottninggatan
En stor, grov sak med sylt i fyllningen. Väl balanserad smak med arrak. Mastig och god, bakas "i Farsta".

Delicato
8) Irish cream-rulle. Köpte den i en gottaffär på St Patrick's Day, men den tycks inte vara specialgjord för tillfället. Tyvärr lite i sliskigaste laget, även om idén var god. 3 p.
7) Ny juldammsugare 2011! Den här gången smakar den som en vanlig rulle, men marsipanen är brun. Avnjöts på Wayne's Coffee i Liljeholmen, med WC-loggan i choklad ovanpå. Är rullen kanske legotillverkad? 3 p
6) Singelpack i butik, första gången faktiskt. Underbart! Fem poäng!! Synd att de sällan är så här fräscha på fik... Det kan knappast bli bättre. lika god som den fabriksfärska jag smakat vid ett besök på Delicato.
5) Nyskapande julrulle! Delicatos färsta avsteg från originalreceptet (okt 2008) blev en brun rulle med vita chokladändar, där fyllningen smakar pepparkaka. Först (2008) smakade den lite för mycket pepparkaka, men sedan (2010) ändrades receptet och nu är den perfekt! Solklart 5 poäng. Grattis, Delicato!
4) Hittade denna rödvita rulle på ett kondis (2007) och trodde att färgerna symbliserade Polens flagga. Men det visade sig vara en julrulle. Gamla vanliga innehållet, dock.
3) En rulle med blå marsipan och gul choklad. Den jag testade vid fotbolls-VM 2006 var torr och trist, men till EM 2008 blev det bättre; en betydligt spänstigare rulle. Troligen färskare helt eneklet.
2) En något större rulle med vit marsipan. Kallas av tillverkaren "trädstam", vilket även är det danska namnet på punschrullar...
1) Rikslikaren. Har man aldrig ätit någon annan dammsugare har man i alla fall ätit Delicatos. Faktiskt bättre än sitt rykte. I och med att den säljs plastförpackad är den rätt fräsch. Emot smaken finns inte heller något att invända, egentligen. Rysligt nära fyra poäng!

Brogården, Västerås
Ljus fyllning, grynig och ganska torr. Smörkräm mellan fyllning och marsipan. Havregryn. Marsipanen trevligt räfflad. Lätt smak av arrak, men ingen sensation. Bakas i Eskilstuna. Kaféet stängdes andra halvan av 00-talet.

Konditori Kungstornet, Kungsgatan
Stor och god, len mörk fyllning med fin arrakssmak. Dessvärre är det gamla fina fiket med sin femtiotalsinredning numera rivet. Sorg!

Weindels, Varvsgatan
Inte så tokigt faktiskt. Inget märkvärdigt men ett gott hantverk. Mjuk mörk fyllning med tydlig arrakssmak, inte för söt, inte för smörig. Klart godkänt och ett litet snäpp till.

Godbiten (sexpack)
6) Världens första ekologiska punschrulle! Marsipanen är vit, för att det inte finns Kravmärkt grön karamellfärg enligt Godbiten. Fin punschsmak! 4 p.
5) I god tid till jul (?) lanserar Godbiten en ingefärsrulle! Det smakar precis lagom mycket ingefära, men tyvärr dränks denna smak i alltför mycket socker (i den tjocka marsipanen och vita fyllningen). Så synd! 3 p.
4) Oj! Stärkta av framgången drar de till med en lila rulle som smakar svartvinbär. Kul idé, men det vart inte gott. 2 p.
3) En ljusbrun rulle med lattesmak är nästa oväntade tilltag. Onödiga, kan tyckas, men det funkar! Gottigott. 4 p.
2) Oj! Något helt nytt - ett paradigsmskifte!!! Förutom tilltaget att ersätta punschen med chili - mild smak men vild eftersmak - har Godbiten gjort marsipanen på denna minirulle illande röd! Första rullen utan pastellnyans??? Gott men framför allt kul. 4 p.
1) Inte alls illa. Inget att anmärka på, egentligen. Möjligen att de här minidammsugarna saknar utpräglad karaktär. Ändå räcker det nästan till fyra poäng.

Vallentuna konditori, Vallentuna centrum
Wow! En av de största rullar jag sett! God är den också, även om den mörka fyllningen med hallon och tydlig arrak är i kompaktaste laget. Man blir mätt!

Conditori König, Kalmar
En fin rulle, även om den inte riktigt uppfyller förväntningarna som kondisets namn skapade. Fast och lite torrt "sandig" fyllning. Gott!

Hurtigs konditori, Drottninggatan
Den här dammsugaren smakar riktigt bra. Men ett stort och snofsigt ställe som kallar sig konditori borde väl baka egna!

Café Gyllen, Linköping
Egentligen en trea, men tack var det otroligt läckra höljet (se bild) blir det fyra poäng. Smakar ganska alldagligt men inte illa. På det stora hela en angenäm bekantskap.

Gille
Ojoj! En fabriksbakad rulle i sexpack, pytteliten, men jösses vad den smakar punsch! Mer än någon annan rulle jag testat (okt 2008). Nästan lite för mycket.

Alimenta
Stor grossist av dammsugare. Rullen jag åt var fin med tjock, tjock marsipan och mycket chokladdopp. Äter man fler än en kan det bli lite för mycket marsipan. Men arraken smakar finemang! Avnjöts på Kaffekvarnen i Skärholmens centrum.

Bageri Öster, Östra station
Lite kryddig smak, nästan som mjuk pepparkaka. Fyllningen lätt "sandig" men inte torr. Spännande och gott.

Konditori Engelbrekt, Högdalen
En trevlig överraskning! Den mörka fyllningen är en säregen blandning med havregryn och lite för mycket socker med mera. Ändå blir det inte chokladboll av det hela, utan riktigt gott. Betyget fyra ges med tvekan eftersom det saknas punsch. Det fina ytterhöljet med snitsigt snedkantad choklad uppväger dock delvis.


= Bra.

Hägges
Firman som exporterar dammsugare i stor skala via Ikea.
2) Förpackning med sex smårullar, köpt i butik. Först sprider sig en angenäm doft av punsch. Men lyckoruset ebbar ut ganska fort. En minidammsugare (fyra cm, tre tuggor) är precis lagom, sätter man i sig fler framträder tyvärr den industriella bismaken. Synd.
1) Köpte ett paket på nämnda varuhus och konstaterade att det smakade rätt bra.

Liselotte hembageri, Norrtullsgatan
En fin rosa rulle som har det som bör finnas i en rulle. Men inte mer, inget utöver det vanliga. Ett gott hantverk, fint aå.

Konditori Flanaden, Oskarshamn
En ordinär dammsugare som kunde ha fått högre betyg om den hade smakat punsch. Men dessvärre finns ingen som helst smak av arrak.

Dagnys dammsugare, Mölndal
Fabriksgjorda rullar med schysst punschsmak. Inget att anmärka på, men inte heller något särskiljande att orda om. Bakade av Kakservice i Mölndal.

Eldorado
Eldorado är Axfoods varumärke och rullen hittades på Willy's. Undrar om det inte är Godbiten som tillverkar dem... Den är i alla fall liten, grön och ganska god. Något söt, som det gärna blir med minirullar, då marsipanen tar överhanden.

Café Princess, Skövde
En ganska alldaglig rulle som inte sticker ut på något sätt. God men inte mer. Mörk fyllning.

Carrotte, Kungliga biblioteket
En cool blåbärsblå rulle med chokladen snett doppad i ändarna. Fyllningen är len och mjuk och riktigt god. Men tyvärr saknas punsch och det hela bär mer pralinens prägel. Med lite mer stadga och punsch i fyllningen hade det blitt högre betyg.

Annikas Café & konditori, Farsta
Mörk fyllning med jättefin len konsistens. Bra storlek, tilltalande hölje. Ändå blir det inte högre betyg, för det smakar inte alls punsch. Synd!

Blomdahls konditori, Herrljunga
Söta så minidammsugare i grönt och orange, pga halloween. Tvö stycken var en alldeles utmärkt mängd. Smakade helt okej, ett gott hantverk men utan särskilda utmärkande inslag.

Sturekatten, Riddargatan
Ett klassiskt mysfik med gammaldags, brokig inredning. Dammsugarna är långsmala och har lite knaprig fyllning. mycket havre och balanserad arrakssmak. Men inget som sticker ut tillräckligt för att höja betyget.

Queen's kondis, Ekerö C
En kort och knubbig rulle, nästan bastant i överkant. Den mörka fyllningen innehåller säkert en massa mörk choklad, för det är vad den smakar i isttället för punsch. Tyvärr. Men annars var den god.

Lyran, Bredäng
En ganska stor rulle, bakad efter det klassiska receptet med kaksulor i fyllningen. Här finns små bitar av både glasyr och choklad. Fyllningen är ljus och smaken punschig. Lite för söt dock, både i fyllning och med en lite för tjock marsipan.

Thimons konditori, Nässjö
En klassisk dammsugare, innehåller lite av varje. God, men inga utmärkande egenskaper.

Markan, Strömsholm
Stora, mastiga dammsugare med tjock marsipan. Gjorda på kaksmulor och fyllningen är mörk. Men kan en rulle vara fyrkantig?. Den här har nämligen en finess (?): tvärsnittet är rektangulärt!

Sandelius konditori, Åtvidaberg
Okej men saknar framträdande egenskaper. Mörk fyllning.

Fru Marias bakficka, Långbro park
En god standardrulle, gjord med gott handlag. Svart marsipan, som inte är det vanligaste, men smaken är traditionell. Pallas konditori, Sundsvall 28.8
En rosa punschrulle som smakar bra.

NK, Hamngatan
Några tigerstrimmor choklad över marsipanen gör denna minirulle till en ögonfröjd. Däremot är det för mycket kakao i fyllningen, arraken anas bara svagt. Tanken är väl att det ska vara lite lyxigt, men less hade kanske varit more. Nu blir det mer en pralin av det hela.

Bjärnors konditori, Hässleholm
Jättevacker rulle med tunna strimmor choklad. lagom stora. Ljus fyllning som smakar mycket punsch, men kanske en aning för mycket smör (margarin?). Marsipanen i tjockaste laget, gör den lite för söt. Mindre av den varan hade gett betyget 4.

Gamla Enskede bageri, Enskede
En liten fin rulle som smakar som det ska, varken mer eller mindre. Kanske något punschsnål.

Caféet, Tyresta by
En citrondammsugare! Kul idé att ha citron i marsipanen! Fyllningen är toppen och innehåller massor med mörk choklad, smakar det som. Men tyvärr skär sig citronen och den starka chokladsmaken en aning. Initiativet toppen, men resultatet ger mig blandade känslor.

Åby konditori& bageri, Norrköping
Ja. Den ser fin ut och storleken är bra. Smakar inte heller så tokigt, men något blommigt har tagit överhanden. Känns direkt och jag försöker att inte låtsas om den. Men det går inte.

Fabian Flinks brödbod, Enköping 19.9
En grov rulle med kraftfull punschsmak. Klassiska receptet, god.

Kaffekoppen, Fruängen
2) En unik rulle! Chokladdoppad i sin helhet!!! Ascoolt - men tyvärr blir helhetsintrycket lidande. Chokladen tar helt enkelt överhanden. För mycket av det goda, den subtila balansen mellan ingredienserna rubbas kraftigt.
1) En stor rulle med ganska mastig fyllning, lite blommig smak med tydlig punsch. Den är god men utan att sticka ut speciellt.

Kaffehuset, Skara
Hmmm. Coolt yttre med rutigt räfflad marsipan. Men smaken/konsistensen tyder på lite för mycket smörkräm, även om personalen säger att ingen sådan finns i. Dessvärre finns det inte heller någon punsch. Eller punschsmak i alla fall.

Öhrmans, Västerås
Innehåller chokladtryffel, konditoriets specialitet. God, men inte är det någon riktig dammsugare bara för att tryffeln täckts med marsipan.

Malmborgs konditori, Jönköping
Lite knastrig, mörk fyllning. Billig, bara tolv kronor. Smakar okej.

Henrys konditori, Lidköping
En liten knubbig rulle, pga tjock marsipan, visar det sig. Lite för mycket sådanplus ganska söt fyllning gör denna lite i sliskigaste laget. Mindre marsipan ochdet hade varit toppen.

Wienerkonditoriet, Torsby
En snygg rulle gjord efter traditionellt recept, alltså med kaksmulor i fyllningen. Denna är för övrigt halvmörk, åtminstone vid mitt provtillfälle. Tyvärr dök det plötsligt upp klumpar av nougat och socker. Lite mer finfördelade smulor skulle ha gett högre betyg.

S:t Hans Café, Visby
Trevligt fik i gammal dubbelruin. Dammsugarna är också trevliga. Den mörka fyllningen har fin konsistens, men dessvärre ingen utpräglad punschsmak. Synd.

Old Town Café
Stor rulle med mörk fyllning. Lite blommig smak av sylt, men dessvärre ingen punschsmak. Bakas av Rigi.

Delibake
En industridammsugare av traditionellt snitt. Inget fel påden, men inget som lyfter den heller. Smakar rätt schysst med tanke på att den innehåller bland annat "glukos, sorbitol, invertsocker, etylalkohol, aromämne (naturidentiskt), konserveringsmedel (E211, E281), antioxidationsmedel (sojalecitin), emulgator (E402, E412, E 422, E471), färgämne (E160a, E131)"

Lidl
2) Minirullar under annat varumärke, Kvarnvingen. Lite för mycket marsipan blir det med den här pyttelilla storleken. Och för mycket havre också. 2 poäng.
1) Varumärket är det märkliga "Confiserie Firenze", men rullarna har ingenting med Italien (eller Tyskland) att göra. Enligt förpackningen tillverkas de i Sverige. Smakar okej.

Wienerkonditoriet, Biblioteksgatan
En utmärkt dammsugare, långsmal med fin konsistens, tjock marsipan och vackert doppad i ändarna. På det stora hela en trevlig upplevelse, men något försiktigt smaksatt, vilket drar ner betyget.

Gamla konditoriet, Vadstena
God men ganska anonym liten rulle. Fin konsistens men lite väl försiktigt smaksatt.

Café Esplanad, Borlänge
Liten räfflad rulle. Mörk och något fluffig fyllning. Söt, blommig smak utan arrakstoner. Lätt glömd. Jfr Hagbergs tvåpoängare. Samma rulle?

Hembagarns konditori, Katrineholm
En lång, smäcker sak med ljus choklad i ändarna. Gjord på klassiskt manér med smulor, anar jag. Dock inget som sticker ut, utan en ganska ordinär skapelse.

Kaffestugan, Mora
Ett gediget hantverk, så när som på att man glömt ha i punsch. Annars är konsistensen fin och fyllningen god. Men saknas en vital ingrediens kan inte betyget bli så högt...

Anitas brödbod, Karlstad
Ännu en punschrulle utan punsch. Synd.

Helmers konditori, Mora
Helmers har snitsat till sina dammsugare lite genom att skära dem snett i kanterna. Bra initaitiv, men det hade varit ännu bättre om de haft arrak i fyllningen.

Vansbro konditori, Vansbro
Den allra fösta rullen i denna långa serie! Testad hö:sten 2004.
Rullen var mycket trevlig med räfflad marsipan, men tyvärr smakar den inte så himla mycket punsch. Ett dalafenomen kanske? Se Falun här under och Borlänge en bit ner.

Brödboden, Sundbyberg
En tämligen ordinär dammsugare, god men inte mycket att orda om. Bakad i Södertälje, enligt expediten.

Konditori Hollandia, Malmö
En liten späd rulle som till minst 50 procent består av marsipan. Ganska söt, alltså. Synd, för den var fin med snitsigt chokladdopp.

Konditoriet, Stora Levene
En fin liten rulle med vit marsipan prydd med diagonala gulblåa linjer. Fyllningen är klassisk mörk med kaksmulor. Ett gott hantverk.

Café Hörnan, Norrtälje
Stadens äldsta fik, funnits sedan 1912. Mysigt och så, men dammsugarna är sådär... Mycket små och man kunde inte köpa dem styckvis utan bara i liten påse med "kondisbitar" för 40 kr. Trist. Sen var den mörka och klassisk komponerade fyllningen lite torr. Inte smakade det så mycket punsch heller. Synd.

Bålsta konditori, Bålsta
Bastant sak med mörk fyllning och tjock marsipan. Den är god men saknar egen karaktär, lite mesig kanske.

Konditori Focus, Falun
En stor, bastant rulle. Tung fyllning med röd nyans, kanske innehåller den sylt. Havregryn också, men dessvärre smakar det inte arrak.

Konditori Centrum, Vårgårda
En rejäl dammsugare av kaféets egen tillverkning. Inte för mastig, utan en lagom portion. Inget extraordinärt men ett mycket gott hantverk. Kondiset ligger vägg i vägg med Café Göta.

Lundins bageri, Västertorps centrum
En ganska stor rulle. Mörk fyllning med en gnutta sylt. Den är okej men smakar tyvärr nästan inte arrak alls, annars hade betyget blivit högre.

Mormors bageri, Lund
En fin rulle, men något anonym i smaken och aningen för kletig och porös fyllning.

Vår bagarbod, Folkungagatan
En bastant och kort rulle med lite choklad på ändarna. De kallar den Rullmarsipan, vilket jag aldrig sett någon annan stans. Namnet ska ha "lite värdighet", tycker ägaren. Men dessvärre håller inte rullen riktigt måttet. Lite torr, lite mycket hackade nötter (!) i, lite mycket chokladsmak och mycket lite punschsmak på det mörka innanmätet.

Rådhuskonditoriet, Vadstena
Det här var en stor bastant sak. Inte jättelik, men tung och söt smak, konsistensen kompakt, på gränsen till smörig. Smakar inte särskilt mycket punsch.

Stans hembageri, S:t Eriksgatan
Allt bakas på gammalt vis, får jag mig berättat. Visst är dammsugaren god, men det lilla extra saknas.

Peters konditori, Norrköping
En standardrulle med lätt arrakssmak. God men snabbt glömd.

Konditori Vallonen, Fagersta
En jättetjock och knubbig dammsugare, raka motsatsen till Elsa Andersons tunnisar från grannorten Norberg. Smakar väl bra, men utan något speciellt som drar upp eller sänker betyget.

Elsa Andersons konditori, Norberg
Ovanligt långsträckt och smal är denna rulle, snudd på mager. Men det är alltid kul med lite kreativitet. Mindre kul är tyvärr fyllningen, som innehåller för mycket smörkräm för min smak. Synd på ett sådant anrikt fik.

Lilla hembageriet, Motala
En ganska alldaglig rulle med fin fyllning, lite smak av choklad men inte mycket punsch. Typ okej.

Bakgården; Sockenvägen
Stora rejäla dammsugare, riktigt geova saker. Punsch i smaken, bra. Men... tyvärr blir det lite för sött, både av fyllning och marsipanen.

Johanssons bageri, Sala
Lagom stora rullar, helt okej. Vad mer kan man säga? Ja, kanske att det är ovanligt mycket smörkräm mellan fyllningen och marsipanen. Men är det ett plus? Njae, fast det är inget minus heller.

Café Nils, Drottninggatan
Inte så tokig. Okej arrakssmak, men i övrigt ganska konturlös. Hembakt "av regeringen" enligt mannen bakom disken.

Konditori Hammar, Falun
Inte mycket att orda om. Tämligen ordinär dammsugare med alltför lite arrak och lite för mycket socker, snudd på knaster.

Ainos konditori, Sala
Till synes en standardrulle. Ordinär storlek, form och färg. Fyllningen mörk och saftig - plus en liten överraskning. Det smakar något syrligt, som av nån citrusfrukt. Gott men inte tillräckligt för att höja betyget till fyra.

Kafferepet, Klarabergsvägen
En liten rulle, i minsta laget för 17 kronor faktiskt. Hade den varit extra god kunde det kanske ha berättigat priset, men det är den inte. Helt okej, men inte mer.

Nybergs konditori, Norrtullsgatan
En stor och god dammsugare, men saknar särskiljande kännetecken som kunde ha gjort den minnesvärd. Kul så länge den varade, men snabbt glömd. Synd också att den inta bakas av konditoriet självt.

Vete-Bullen, Hornsgatan
Ordinär dammsugare, inte att förakta men inget utöver det vanliga. Ett minus för att dom har stajlat om fiket, som förr var ganska inpyrt med gamla luggslitna soffor. Nu har dom slagit ut väggarna och kastat bort sofforna. Fy!

Lasses konditori, Sandviken
En ganska långsmal rulle med snedskurna ändar. Kul variation i all sin enkelhet. Smaken är däremot mer konventionell. Mörk fyllning med en gnutta punsch - kunde ha varit mycket mer. Något söt.

Lindquists konditori, Odengatan
Ganska lång och slank med en gnutta sylt (hallon?) i den mörka lite gryniga fyllningen. Så långt är allt okej, men dessutom smakar det lite väl mycket smör. Det drar ner betyget, tyvärr.

Café Ringduvan, Österport i Visby
Denna rulle är långsmal och helt rund i tvärsnitt, som ett litet rör. Smaken är det inget fel på, men den utmärker sig inte på något sätt. Kanske aningen kompakt, nästan hård, men det gör inte så mycket eftersom den är så liten.

Örnsbergsbagarn, Örnsberg (omtest)
Fin rulle med saftig fyllning, men tyvärr aningen för söt och blommig smak. För mycket sylt? Priset, 23 kr, är också rätt saftigt.

TeWes konditori, Hudiksvall
En fin rulle med mörk sockerkaksfyllning. Visst är den god, men smakar dessvärre inte alls punsch.

Konditori Bellman, vid Farsta Strands T-bana
En stor och god dammsugare, men inget att skriva till släkten om. Konsistensen okej, men den kunde kanske ha varit något saftigare.

Willy's, Götgatan (nr ca 75)
En stor eloge till detta Willy's, som inte säljer fabriksgjorda dammsugare i plast utan bageribakade i lösvikt! Rullarna är rätt stora och smakar bra. Tjock marsipan och fin konsistens också ett plus, inte hårda och inte för kletiga.
Rullarna bakas av Bålstabagarn.

Torekällbergets bageri, Södertälje
Pyttesmå, jättecharmiga rullar med vit (!) eller grön marsipan, uppenbarligen mycket hantverksmässigt framställda. Storleken varierar kraftigt mellan rullarna, men ingen är stor, och det behöver de inte heller vara. Men tyvärr är innanmätet inte lika charmigt. Förmodligen gjort enligt det klassiska receptet med smulor. Men det blir lite för knastrigt, lite för torrt. Kanske saknas lite fett eller vätska. Så himla synd.

Konditori Ambrosia, Malmö
Liten knubbig sak. Den innehåller arrak, försäkrar expediten. Fast dessvärre märks det inte alls.

Källströms konditori, Fleminggatan-S:t Eriksgatan
Ett trevligt gammaldags fik. Inget kafé, ingen kaffebar eller något modernt alls. Här sitter gubbarna och resonerar, inga chicka ungdomar så långt ögat når. Fint etsat glas från 1949 mellan butiksdelen och serveringsdelen. Rullarna är bra, också här bakade av Bålstabagarn.

Sanjo, Markaryd
2) "Pecannötsrulle" med vit marsipan. Enligt deklarationen samma ingredienser, förutom annat E-nummer på färgen. Fast den här gången betyder "aromämne" tydligen pecannöt. Låter litekul. Men det är det inte.
1) Fabriksbakat. Innehåller lite av varje, bland annat "aromämne" som väl ska vara punsch. Smakar inte illa, men är helt ointressant på alla sätt och vis.

Hultings finbageri, Fridhemsplan
En helt okej dammsugare, men kanske saknar den karaktär. Aningen anonym. Ett gott hantverk som slinker ner utan att lämna några bestående minnen. Mer punsch hade varit ett klart plus.

Konditori Chic, Mariatorget
Denna dammsugare är lika liten som Kafferepets, men kostar mindre. Att den är liten är kanske bara bra, för smaken är ganska söt. Lågt pris räcker alltså inte långt, det viktigaste är väl att det smakar bra.

Magnus Johansson bageri, Sjöstaden
Krämig mörk fyllning som inte smakar så mycket punsch. Snarare drar den lite Åt minthållet. Hm. Stor och rejäl, men nja. Smakar inte illa, men dammsugare...? Lite för mycket pralinkänsla. Hade underkänts om den inte varit så god.

Brödernas bageri, Järfälla
2) 2007 på Coffee by George, Alvik: Standardrulle i normalstorlek, påminnande om Delicatos. Inte så intressant.
1) 2004 på Cappuccio, Gallerian: En bastant skapelse, grov och dubbel volym jämfört med vanliga dammsugare. Fast det blir nästan för mycket av det goda.

Börje Olssons, Luleå
Snygg rulle med mörkgrön, tjock marsipan. Men men. Tyvärr smakar den något märkligt... Mandelkubb??? Eller bittermandel. Jag vete 17 vad detta är. En taskig dag när smulorna sopades ihop? Rysligt nära en tvåa. Synd, när det var min första rulle i Lule.

Ekedahls, Alingsås
Ojoj. Så tråkigt. Mitt andra test i den anrika konditorimetropolen blev en besvikelse. Kanske höga förväntningar, men ändå. Rullen håller tyvärr inte riktigt måttet. För det första smakar det inte punsch och för det andra är den alltför söt. Sockerknastrig till och med. Snudd på två poöng...


= Underkänd.

Måns-Ols, Sala (omtest)
En saftig sak med mörk fyllning. För söt (florsocker???) och för mycket smörkräm gör att betyget inte blir högre. Bakas av Kölnbackens hembageri i Västerfärnebo.

Coop, Scheelegatan
Denna Coopbutik har eget bageri. Dammsugaren ser trevlig ut med orange marsipan och generöst omfång. Fast det knastrar mellan tänderna - konsistensen liknar smörkräm med strösocker. Så synd.

Bredängs konditori, Bredäng
Stor rulle med mörk fyllning. Ser fin ut, men skenet bedrar. Det knastrar av strösocker, smakar inget punsch och innehåller för mycket smör. Nej.

Conditori Nordpolen, Vara
Klassiskt kondis med helt fantastiska bakelser! Extra synd då att de inte får till dammsugarna. De görs i tre dimensioner: vanlig, centraldammsugare, typ 20 cm lång (klicka här för bild), och industridammsugare, modell rulltårta. Mycket fyndigt och jättesnyggt med prästkragar och mönster i marsipanen. Men innanmätet! Fyllningen är fluffig, som luftigt vispad smörkräm. Besvikelsen blev enorm, måste jag tyvärr säga. Kanske är tanken att de inte ska bli för mastiga, men fluffet gör att rullen saknar stadga och att marsipanen med sina dekorationer tar överhanden totalt.

Café Gunberg, Kållered
Ett eget påfund, kallat "dammsugarruta". Fyllningen har bretts ut i typ en långpanna och sedan har marsipanen lagts ovan på och choklad ringlats över. Jättemysigt gammeldags fik och kreativ idé, men tyärr. Den smakade inte bra, botten/fyllningen innehöll på tok för mycket smör. Riktigt riktigt mycket. Så sorgligt.

Landhs konditori, Mullsjö
En fin lagom stor rulle, mjuk och len. Mycket choklad på ändarna. Men skenet bedrar. Så snart man biter i den förstår man att nåt gått snett. Vad 17 är detta? Efter lite smackande och smakande anar jag att den fyllts med mandelmassa (!) utblandad med vatten. Mycket socker, som knastrar mellan tändera är det i alla fall. Och inte minsta tillstymmelse til punsch! Nej fy.

Wienerkonditoriet, Jönköping
En jättestor rulle med mörk fyllning, som dessvärre inte smakar särskilt mycket, mest marsipan. Däremot knastrar den (mycket) av strösocker.

Hagbergs konditori, Borlänge
På ytan en fin rulle med räfflor i marsipanen, men innanmätet är toksött, lite kletigt och smakar inte punsch.

Citykonditoriet, Jokkmokk
Oj, vilken besvikelse. Här fanns rullar i minst tre olika kulörer, inbjudande och fina. Sen var det inte dammsugare, utan mollusker. De smakade gott, men inte alls punschrulle. Långt ifrån.

Café 60, Sveavägen (omtest)
2) Wow! Nya dammsugare - världens största! Groteskt stor helt enkelt, familjestorlek. Tyvärr är den inte groteskt god. Punschsmaken mystiskt kemisk, för mycket smör i fyllningen. Lite sockerknaster. Nej.
1) En standardrulle enligt Delicatos modell, även om den bakas av "en kille i Solna som heter Jocke". Lite kompakt, ganska mastig, helt okej men inte mer. 2 p

Kulturhuset, Sergels torg
Otroligt märklig upplevelse. Dammsugaren serveras på ett litet runt konditoripapper och något ser skumt ut. Jag lyfter på rullen - och under finns en stor gul fläck av flott, som smält smör! Annars smakar den ganska gott med saftig mörk fyllning och allt. Men flottet...
Rullen bakas av "ett konditori".

Princess Konditori, Falun
En käckt randig liten rulle. Kul att se, men den kletiga fyllningen gör ingen glad. Tur att den inte var större. Samma sugare serveras på Café Holmen.

Beckich Café, Gamla stan
Nej, inget vidare. För mycket socker och ingen arrakssmak. Personalen påstår att den kommer från Kringlan, men inte kan det vara samma bageri som fått fem poäng?

Folkeryds konditori, Burgsvik
Ännu en sockerbagare som överdoserat. Här knastrar det också rejält. Nej, minska på sötman så börjar det kanske likna något. Kaféet finns inte kvar.

Under kastanjen, Gamla stan
Oj vilken fin rulle: rosa marsipan och i ändarna vit choklad! Men ack så besviken jag blev när jag, full av förväntan, tog en rejäl tugga - och fann att den var full av brownie-fyllning... inte bara mastigt utan synnerligen omatchande med marsipanen. Gör om, gör rätt!

Nybergs hembageri, Kungstensgatan-Upplandsgatan
Ganska mycket arrak och faktiskt havre, men tyvärr också en hel del socker. Hårda och lite som chokladbollarna man gjorde som barn, fast med punsch. Tuggorna knastrar av socker.

Tages konditori, Östersund
2) En punschrulle för diabetiker! Den första jag sett. Det beige höljet är av sparsamt sötad mandelmassa och det smakar inte alls illa. Men vad sjutton har de fyllt den med? Nougat? Enbart. Det är ju gott iofs, men inte hör det hemma i en punschrulle inte.
1) En finfin rulle med räfflad marsipan, lovar gott! Men ack vad man blir besviken. Inuti är den fylld av en massa ljust fluff som knappt smakar punsch, och än värre är blandat med alltför mycket smörkräm. Detta är inte en punschrulle.

Hansens Café och bageri, Sandviken
Kort och tjock med snett skurna ändar som finess. Är det Sandvikens specialitet (se Lasses)? Tyvärr är konsistensen kletig, det är för lite kaksmulor och för mycket havre i fyllningen, plus en hel del smörkräm. Ingen punschsmak men en svag aning av... päron? Skumt men inte heläckligt.

Ica-konditoriet, Strömsund
2) Gräsligt! Avskyvärt, helt enkelt. Den rosa marsipanen smakar jordgubb. Syntetisk jordgubb dessutom... Vad innanmätet smakar vet jag inte. Jag bet av direkt. 1 p.
1) En ordinär rulle, inte särskilt spännande. Bara nästan god. 2 p.

Märtas hembageri, Hudiksvall
Här kallar de rullarna "Greve". Skälet visar sig vara att de inte innehåller punsch, utan en grön fyllning med päronsmak. Receptet sägs vara urgammalt. Egentligen är det väl ingen dammsugare, men förrädiskt lik.

Konditori Drott, Enköping
Det här kondiset har valt att kalla sina dammsugare "gröna rullar". Kul grej trodde jag, men det finns skäl till att ordet punsch strukits: rullarna smakar inte arrak alls. Som kompensation har man i stället haft i alltför mycket smörkräm. Fy!

Wienerkonditoriet, Hallsberg
En rulle är vad man hinner med mellan två tåg. Men man behöver inte springa benen av sig, utan kan lugnt kliva på nästa tåg. För de här dammsugarna är fulla med knastrande socker. Misstänkt dragning åt molluskhållet. Ingen punsch. Nej.

Sjöstadens konditori, Hammarby sjöstad
En maffig rulle av ordinärt snitt. Inte så mycket att resonera om, förutom att kaksmulorna var dåligt blandade i smeten. Rätt som det var kom det en vit, torr bit i den annars lena och fina bruna fyllningen. Tyvärr var det alltför många. Smaken påverkades inte, men visst var det slarvigt!


= Hemsk!

Smörgåshuset, Midsommarkransen
En stor rulle som ser lite svettig ut, men den är "bakad idag" enligt expediten. Fan trot. Fyllningen smakar rätt okej, men är snustorr och faller i bitar när man tagit sig igenom höljet. Usch!

Konditori Saga, Arboga
Ett trevligt fik, men atmosfären är vida bättre än dammsugarna. De smakar aningens fruktigt eller kanske snarare blommigt på något märkligt vis. Av arrak känns inte ett spår. Värre ändå är konsistensen, nästan som en massiv klump margarin. Tvi!

Lasse i Parken, Hornstull
Egentligen är det väl inget större fel på smaken, men något känns inte bra. Hur har bagaren fått till denna konsistens? Lite fluffig, porös, mousse-aktig snarare än det mastiga man förknippar med dammsugare. Inte det minsta tuggmotstånd. Märkligt. (Ny ägare sedan testet, numera inga rullar)

Sidan uppdaterad 19.9 2019. © Mats Karlsson