Senaste nytt

På denna sida kan du fortlöpande följa restaureringen av Backe. Återkom gärna!

2005 Backe säljs igen utan att planerna förverkligats. Fartyget tillbaka på Söder Mälarstrand.

Augusti 2003
Nitjobbet färdigt, skrovet målat. Enligt planerna ska nu maskin sättas i och Backe gå hem till Stockholm för egen maskin. Tidigast i september.

Februari 2003
Halva nitjobbet klart, Backe ligger vid kaj i väntan på att läggas upp på slipen igen.

Hösten 2002
Backe bogseras till Norrköping, där fartyget läggs upp på Karlsro slip i Pampushamnen. Under vintern ska alla nitar i skrovet svetsas fast.

September 2001
Backe säljs och flyttas från Söder Mälarstrand efter tolv år vid kajen nära Slussen och 37 år vid Riddarfjärden. Ny hemmahamn blir Essinge båtklubb på Lilla Essingen. Omedelbart inleds arbetet med att riva ur den murkna inredningen i kabyss och hytter.

Nya ägarna har storstilade planer för den gamla valfångaren. Fast än en gång hänger det på kostnaderna, "fantasisummor" enligt en av ägarna. Tanken var i alla fall att Backe skulle återställas i körbart skick.
  Mina slutord från boken om Backe, Valskrottar och timmerflottar, tycktes alltså bli hörsammade: "fartyget är värt ett bättre öde. Frågan är bara vem som har resurserna, kunskapen, tiden och intresset att ta sig an fartyget. Historien får inte ta slut på Söder Mälarstrand, därtill är Backe alltför unik - valfångaren som blev för liten, den sista av sitt slag i Sverige. Låt inte skenet bedra. Det är ett stycke nordisk 1900-talshistoria som ligger vid Slussen. Låt berättelsen fortsätta i det tjugoförsta århundradet".

Sidan uppdaterad 1.9 2008. © Mats Karlsson