Hval

Kommendör Christen Christensen i Sandefjord är den moderna valfångstens fader. Han äger inte bara en ansenlig flotta, utan även varvet Framnes i utkanten av Sandefjord och fabriker där valoljan förädlas. Under åren 1910-12 expanderar valfångsten osannolikt till följd av världens enorma efterfrågan på margarin men också lampolja och smörjfetter.

Beläggningen på Framnes är så stor att Christensen tvingas låta bygga flera av sina egna fartyg på andra varv. 1910 beställer han tre valfångstbåtar, Neb, Klo och Ballena, från Akers mekaniska verkstad i Kristiania. Systerfartygen Neb och Klo blir en del av valfångstbolaget A/S Nors flotta. A/S Nor ägs av Christensen och han slår ihop det med storbolaget A/S Ørnen.

I tre säsonger fångar Neb och Klo val för de båda bolagens räkning. Fångstfältet ligger vid Sydshetlandsöarna i Antarktis, där den ogästvänliga kraterön Deception är centrum för den norska fångsten. Under de tre säsongerna skjuter Neb över 400 valar, men det är inte nog, de båda båtarna blir snabbt för små i den tuffa konkurrensen.

Christensen gör därför en bytesaffär med bolaget A/S Quilimane i Larvik, som ägs av färghandlaren Thøger Andresen. Bolaget har 1912 gjort ett försök att fånga val utanför Mocambique, men expeditionen blev ett praktfullt fiasko. Valkokeriet gick på grund och flera veckor av säsongen gick förlorad, sedan besättningen gjorde myteri mot kokeriets alkoholiserade och våldsamma kapten. Dessutom drabbas delar av besättningen av malaria och till råga på allt visar det sig att tillgången på val är för dålig.

A/S Quilimane går i konkurs och Christen Christensen byter 1914 till sig fångstbåtarna Pequena och Tangalane, som döps om till Neb II och Klo II. De första Neb och Klo hamnar därmed i konkursboets ägo. Neb hyrs ut till Bugge & Olsens bolag A/S Antarctic och går säsongen 1913/14 till Fernando Po. Återvänder 10 oktober till Larvik.

Den 15 december hyr norska flottans Bergensavdelning in Neb för 1.500 kronor i månaden. Men fartyget byggs varken om eller beväpnas. Redan i mars byter flottan Neb mot valfångaren Sprøit.

1915 kommer svenskar på besök och köper Neb.

Till nästa del >>>

Klicka på bilderna så blir de större!


Christen Christensen
Foto: Sandefjords museer


Backes harpun fanns tidigare vid Kramfors herrgård men står nu vid Gudmundrå hembygdsgård.
Foto: Mats Karlsson

 

Sidan uppdaterad 30.6 2003. © Mats Karlsson