Boken om Backe

Boken om Backe

Bogserångaren Backe var i nära 50 år en välkänd syn i Kramfors och längs den svenska kusten, från Gotland till Haparanda. Fartyget som idag finns i Stockholm uppskattades inte bara för sina vackra linjer, utan också för de goda sjöegenskaperna. Med ett förflutet från Södra ishavet som norsk valfångare på 1910-talet var Backe också en ångare som satte fantasin i rörelse.
 Här berättas hela historien, från de vredgade vattnen kring Antarktis till timmerbogsering i det höststormiga Bottenhavet och kalkfrakt från ett sommaridylliskt Gotland. Besättningsmän och -kvinnor berättar om vardag och dramatik, bland annat hur Backe räddar baltiska flyktingar under andra världskriget. Med den lilla valfångaren som röd tråd ger journalisten Mats Karlsson en personlig skildring av det sekel som nyss tog slut, ett nordiskt 1900-tal.

Historien om Backe skildras med en lång rad generösa berättelser av besättningsmedlemmar genom åren samt djupdykningar i svenska och norska arkivgömmor. Boken är illustrerad med en mängd unika fotografier plus teckningar av konstnären Rolf Lidberg från en resa till Gotland med Backe.

Format: 130x210 mm, 160 sidor varav 16 i fyrfärg. Hård pärm, rikt illustrerad.
Pris: 160 kronor inkl moms, porto tillkommer.

Boken är utgiven på eget förlag med stöd av Sjöhistoriska museet.
Tryckt av Cewe-förlaget, numera Daus Tryck & Media

Beställ per post, telefon eller mail:

Mats Karlsson
Dr Widerströms g 30
129 54 Hägersten
Tel 070-307 56 08

 
Pressröster:
"Journalisten Mats Karlsson undrade varför ett nedgånget ångfartyg som i dag ligger och rostar vid Slussen i Stockholm en gång döptes efter en liten ort i Ångermanlands inland. Resultatet av hans idoga efterforskningar blev boken Valskrottar och timmerflottar - Med bogserångaren Backe från Södra ishavet till Kramfors (Sjöhistoriska museet). Via ångarens tidigare öden - bland annat som valfångare i Nordnorge, timmerbogserare i Bottenhavet och flyktingfraktare från Baltikum, får läsaren sig ett stycke 1900-talshistoria till livs" (Populär Historia nr 8, 2000)

"Mats Karlsson har skrivit en alldeles förträfflig bok om en alldeles förträfflig båt. /---/ Det är människorna kring båten som intresserar honom. Han har intervjuat mängder av människor i Kramfors, Härnösand, Höga kusten och i övriga landet samt i Norge. /---/ Mats Karlssons bok är en värdig hyllning till båten som inte kunde dö." (Tidningen Ångermanland, nov 2000)

"ekstraordinärt intressant lokalhistorie for Sandefjord og Larvik på svensk. /---/ Mats Karlsson har gjort en särdeles grundig jobb med å börste stövet av både båtens norske historie og ikke minst den tid den hörte til i. Og for kystkultur-, lokalhistorie og hvalfangstintresserte er den faktisk noe av "ett måste", den lille boken som Mats Karlsson har laget." (Sandefjords Blad, okt 2000)

"Mats Karlsson har gått grundligt tillväga och beskriver inte bara valfångaren Neb utan ger en intressant beskrivning av hela valfångstapparaten när det begav sig. /---/ Boken är definitivt läsvärd f?r den som är intresserad av samhällsutveckling och sjöfart" (Lubrikatorn nr 4, 2000)

"Det första man slås av när man håller denna intressanta bok i sin hand är formatet. Den är alltså mindre än en 1/2 A4-sida! Men när man sedan läser den två-spaltiga texten finner man att det går fort och det blir också lätt att plocka in lämpliga illustrationer. /---/ ...skaffa i stället boken, som är en alldeles utmärkt julklapp!" (Båtologen nr 6, 2000)

"Båtens historia speglas i första hand genom dess olika ägare, skeppare och besättningar, men även genom valda delar av 1900-talets historia. /---/ Tillsammans med citat från personer som själva varit med och utdrag ur deras anteckningar och handlingar, skapas en detaljrik och ömsint bild av ångbåten Backe." (BTJ-katalogen 3, 2001)

"Mats Karlssons berättelse om Backe bjuder på en enastående research som i sina episoder är välskrivna. Men ibland blir utvikningarna för långa och avviker för långt från den utstakade kronologin. Det gör att den löpande, berättande texten inte riktigt ges den chans den borde få: En slags äventyrsroman med Backe som hjälte." (Bygd och Natur nr 1, 2001)

Sidan uppdaterad 10.2 2003. © Mats Karlsson