Hotell Raivi Story

Anders Raivis namn fanns länge bevarat i "Hotell Raivi" i Hoting. Det kan sägas vara en efterföljare till Hörnstugan, byggd 1918 sedan Hoting fyra år tidigare blivit stationssamhälle efter bygget av inlandsbanan. Där bodde min familj ofta när vi for upp till trakterna i min barndom, men hotellet har också haft andra celebra gäster:
  "Vår nuvarande kung (Gustaf VI) var prins när han första gången besökte hotellet på en av sina semesterresor till Tärna-fjällen. Från kungahuset kom även prinsessan Sibylla, drottning Louise, prinsarna Wilhelm och Carl Johan", skriver Nya Norrland 1969.
  Men hur fick då hotellet sitt namn? Raivi-ättlingen Karl-Einar Löfqvist berättar att hotellet enligt hans mor "har sitt ursprung i ett tunnbrödsbageri. Enligt vad hon vidare påstod, var det min far som föreslog att bagaren skulle kalla bageriet för Raivi. Om det stämmer vet jag inte".

Nja, hela sanningen verkar det i alla fall inte vara.
Allan Nilsson från Hotings hembygdsförening har mer att berätta:

I september 1946 startade Hillevi Edman (senare omgift Tomasson) "Raivibaren" i ett nybyggt hyreshus intill järnvägshotellet Hörnstugan. Fyra år senare öppnade hon också ett bageri i Valån. Där bakades bland annat "slafs", ett tunnbrödsliknande, men tjockare bröd och mindre kakor, som blev mycket eftertraktat. Omkring 1951 överlät Hillevi rörelsen, bageriet och Raivi-baren, till dottern Ulla och bageriets föreståndare Åke Frost, som då blev gifta.
  Ett ungdomsminne från Raivibaren, i Ludvig Erikssons fastighet, är den smörgås, som likt skyttel i väv, gick "tur och retur" från bord till serveringsdisk för var pilsner som konsumerats. Det var ju mattvång på den tiden, och inte köpte man sig en ny smörgås för var ny pilsner. Nej, man bar med sig den, man först inhandlat. Fast, man tog väl en tugga så, att smörgåsen såg "begagnad" ut! Att man inte ätit färdigt! Det var väl så, vi började att tänja på reglerna.
  Omkring 1953-54 övertogs Raivi-baren av makarna Nils Roland och Karolina Jansson. Bageriet i Valån upphörde i slutet av 1950-talet. Efter att Raivi-baren en tid varit inrymd i ett av Bostadsstiftelsens hus (där biblioteket finns i dag), övertog makarna Jansson Hörnstugan. Det var med "Nicke och Karolina" som namnet Raivi hamnade där.
  Enligt Hillevis barn Sven, Ulla, Mary-Ann, Monica med flera ska namnet Raivi vara hennes egen idé. I nuvarande "Raivis" lokaler har aldrig bakats tunnbröd, enligt Allan Nilsson.

Mer om Hillevi Edman och Raivibaren kan du läsa på Valågårdens hemsida. Det tar ett tag att öppna sidan eftersom den innehåller många bilder. Men det är värt att vänta, för här bjuds många godbitar, bland annat bilder på baren och Hotings första varuautomat, som Hillevi Edman köpte in. Ta en titt!

Hotellet bytte åter ägare kring 2004 och tycktes ett tag heta Hotell Hoting. Nu verkar dock namnet vara Hotell Raivi Hoting. En skylt med text av gammat bekant snitt finns uppsatt.

Källor: Hotings hembygdsförening, Karl-Einar Löfqvist. Tack!

Sidan uppdaterad 6.8 2011 av Mats Karlsson.