Anders Raivis bord?

Genom en rad lyckliga omständigheter kom Anders Raivis köksbord i min ägo hösten 2003. Vilken känsla att få tag i ett bord från 1700-talet som tillhört en så legendarisk anfader! Tanken svindlar: detta bord har stått i köket i Lövvik för 250 år sedan!
  Bordet har länge tillhört Hilding Höglund, tvättäkta ättling till Raivi och uppvuxen i Lövvik. När Hilding blev handlare i Rossön fick han bordet med sig och där har det stått sedan dess. Nu har 94-årige Hilding flyttat in på Rossögården och sålt sitt bohag på auktion. Men bordet blev av någon märklig anledning inte sålt.
  Hilding hörde av sig till hembygdsföreningarna i trakten, men ingen var intresserad. Ännu märkligare! Hur kan man tacka nej till en sådan klenod i samlingarna? Jag kunde inte när den barnlöse Hilding erbjöd mig att bevara bordet i släkten.

Fast är nu legenden riktigt sann? Har bordet verkligen tillhört Raivi? En närmare granskning visar att det troligen inte är så. På baksidan av den vackert snidade benställningen står det inristat "MLL 1823" (se bild nedan). Alltså 44 år efter Raivis död. Fast bordet kan förstås vara äldre än så och ändå ha varit Anders Raivis. Eller...
  Signaturen MLL passar bra ihop med årtalet 1823. Detta år var Raivis sonsonson Mathias Löflund 26 år. Det mest sannolika är alltså att det är han som snickrat till bordet. Han kan knappast bara ha klottrat sin signatur på kanten, det var han för gammal för.
  En sak är i alla fall sann: Bordet är gammalt och har stått i köket på Lövvik. Det är ju inte så illa det.

Sen är bara frågan vem som ristat in ett vackert H i bordsskivan? Eller är det rent av ett A? Mystiken tätnar...

Sidan uppdaterad 13.12 2003 av Mats Karlsson.